Mi Hangunk

Szent István napok margójára

2023. július 24. - Mi Hangunk

szentistvan.jpgOlvasom a Szent István nap programját. Hát, mit mondjak? Elég szegényes.

A Szent István nap régi hagyomány a városban, hiszen településünk erősen kötődik államalapító királyunk emlékéhez.

2009-ben kezdtem el újra. Emlékszem, hogy nem volt rá pénz, s az akkori polgármester, Török Gusztáv Andor sem rajongott az ötletért, de rám hagyta. Én pedig, ha valamit elhatározok, azt végig is viszem. Átmentem Paksra, ahol felkerestem Süli Jánost, aki akkor az atomerőmű vezetője volt.

Kezem-lábam remegett, mikor félve előadtam, hogy 500 000 forintra lenne szükségem a rendezvény megvalósításához. Megkaptam. Így kezdődött.

Tovább

Szemét ügyeink

news_cover_1608192232.jpgEgyre több helyről kapjuk a panaszokat, hogy Kalocsa soha nem volt ilyen elhanyagolt és koszos, mint napjainkban. Magunk is látjuk, hogy kezdünk szemétteleppé válni.

Nekünk nincs jelentős iparunk (soha nem is volt), a mi kitörési lehetőségünk a turizmus. Van egy ezer éves, jelentős történelmi múlttal rendelkező városunk, egyházi épületeink és kincseink, világszerte híres népművészetünk. Két Hungarikummal rendelkezünk.

Várnánk a turistákat, jó lenne, ha nálunk költenék el a pénzüket. Sajnos normális fürdőnk, wellness részlegünk nincs, tehát több napos itt tartózkodásban nem reménykedhetünk. Zárójelben mondom: Rendes hotelunk sincs.

Mi köze a turistáknak a szeméthez? Bizony sok! Hogyan ajánlja egyik látogató a másiknak, hogy jöjjön ebbe a kisvárosba, ha rossz tapasztalatai vannak?

Tovább

Mi még merünk tiltakozni!

korhaz-demonstralas.jpgNagyon sok probléma uralja a héten városunk közéletét.  Vezető hír a kórház ügye, valamint a szemét és a kosz. Mindkettő indulatokat kelt, hiszen mindenkit érint.

Beszéljünk először a kórházról!

Kb. 2 hete röppent fel a hír, hogy újabb embereket küldtek el. Mondhatnánk, hogy ezek nyugdíjasok, de csak akkor igaz, ha helyettük jönne más. Sajnos nem így van. Az emberek aggódnak, s ezt ki is fejezték.

Kórházunk a Kecskeméti Megyei Kórház telephelye, az itteni vezetőnek nem sok szava van. Elküldtek orvososokat, szakdolgozókat, de olyanról is tudunk, hogy többeknek felére vették le a munkaidejét.

A Békés Kalocsáért Egyesület politikamentes demonstrációt szervezett múlt hét csütörtökre. Először is! Hogyan lehet egy demonstráció politikamentes?

Tovább

Egy halódó (vagy talán már halott is) fesztivál margójára

kalocsa-duna-menti-folklorfesztival.jpg1968 volt az az év, amikor az első Duna Menti Folklórfesztivált elődeink megrendezték. Ez a legelsők közé tartozott az országban. Nagyon komoly, országos hírű rendezvény volt. Nívós konferenciákkal, szakmai zsűrivel, neves emberekkel. Az egyiken még Göncz Árpád köztársasági elnök is megjelent. Jöttek a külföldi csoportok, hiszen akkoriban érdekes volt egy kicsit belesni a vasfüggöny mögé. A kalocsaiak pedig imádták. Tömegek álltak a főutca két oldalán megcsodálni a gyönyörű viseleteket, táncokat. Sok partner város vett részt évekig a szervezésben. Helyszínt adott Szekszárd, Baja, egy időben még Dunapataj- Szelíd és Hajós, Paks is. Aztán a többiek kikoptak, de Kalocsa, mint a Hungarikumok földje, a néptánc fővárosa maradt.

Egyedül is.

Tovább

Ülésezik a testület

kiskiraly.pngCsütörtökön megnéztem interneten a kalocsai testületi ülést. Bár ne tettem volna, csak felbosszantottam magam. Az tiszta sor, hogy fideszék többen vannak, mindent átvisznek, amit akarnak. Hiába van öt ellenzéki képviselő, dönteni semmiben sem tudnak. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy 2019-ben ők cseszték el a dolgot azzal, hogy képtelenek voltak összefogni. Géza nyert, kiskirály lett. Úgy osztja ki az ellenzékieket, hogy még engem, a nézőt is felháborít. Nem is tudom, hogyan bírják elviselni. Én biztos beszólnék neki!

Tovább

Csíplek Kalocsa?

blog_3_foto.jpgMegtudtuk, hogy Kalocsa legnagyobb rendezvénye, a paprikafesztivál szeptember 8. és 10. között lesz. Az új vezetés 2019-ben azt ígérte, hogy az ország legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé fejlesztik. Eddig nem volt semmi (szerintük, de most végre minőségi kultúra lesz Kalocsán. Hajrá!

Ehhez képest nézzük, mi is történt tavaly ezen a téren! Elsősorban a főzőversenyről beszélek, mert az a rendezvény gerince.

Tovább

Ne legyél Géza!

filvig_jo.jpg2019 fontos dátum Kalocsa életében. Elsöprő többséget szerzett ugyanis a Fidesz-KDNP!

Vitathatatlan és kétségtelen, hogy az embereknek elege lett a civakodásból a cicaharcokból, de legfőképp a testületen belül vitákból. Mindenki főnök volt! Ez lett az ára!
Most a Géza a főnök, de nem is akármilyen. Keménykezű arrogáns, tiszteletlen, valójában igazi fideszes!...Pedig KDNP-s.

Tovább

Mondj véleményt, itt megteheted!

majmok.jpgKalocsa a városunk. Itt élünk, sokunknak itt éltek az ősei is. Szeretnénk azt is, hogy jobb legyen!  Véleményünk is van arról, hogy jelenleg milyen állapotban van, mi a jó és mi a rossz benne. Akár ötleteink is lehetnek, hogyan lehetne jobbá tenni. Vesézzük ki, mennyire vagyunk elégedettek!

Kezdjük, Kalocsa Város Önkormányzatával! Eltelt 3 és fél év a polgármester és a testület megválasztása óta. A polgármester kereszténydemokrata (gyakorlatilag fideszes, a testület zöme szintén). Mindössze öt ellenzéki képviselő jutott be. Ketten egyéniben (Király Róbert és Dr. Vincze András), hárman listán (Szabó Balázs, Balogi József és Dr. Bagó Zoltán).

 A többiek fideszesek, gondolkodás nélkül nyomják a gombot.

Tovább

Elindultunk, gyere velünk!

Vélemény, kritika, javaslat = elkönyvelés, kritika, retorzió. Március idusára Petőfi nyomán.

zaszlo-1.pngManapság is van véleményünk, de legtöbben azt magunkban tartjuk. Olyan világot élünk, amelyben egy kritikus hozzászólás vagy akár egy lájk miatt is retorzió érhet bennünket. Jobb meghúzni magunkat, s még ismerősök előtt is befogni a pofánkat. Működik a ne szólj szám nem fáj fejem ősi tanácsa.
Nem így gondoltuk ezt a rendszerváltás hajnalán. Ki gondolta volna akkor, hogy most újra aktuális a 12 pont erre vonatkozó része?

Tovább
süti beállítások módosítása