Mi Hangunk

Egy halódó (vagy talán már halott is) fesztivál margójára

2023. május 15. - Mi Hangunk

kalocsa-duna-menti-folklorfesztival.jpg1968 volt az az év, amikor az első Duna Menti Folklórfesztivált elődeink megrendezték. Ez a legelsők közé tartozott az országban. Nagyon komoly, országos hírű rendezvény volt. Nívós konferenciákkal, szakmai zsűrivel, neves emberekkel. Az egyiken még Göncz Árpád köztársasági elnök is megjelent. Jöttek a külföldi csoportok, hiszen akkoriban érdekes volt egy kicsit belesni a vasfüggöny mögé. A kalocsaiak pedig imádták. Tömegek álltak a főutca két oldalán megcsodálni a gyönyörű viseleteket, táncokat. Sok partner város vett részt évekig a szervezésben. Helyszínt adott Szekszárd, Baja, egy időben még Dunapataj- Szelíd és Hajós, Paks is. Aztán a többiek kikoptak, de Kalocsa, mint a Hungarikumok földje, a néptánc fővárosa maradt.

Egyedül is.

plakat.jpegVolt egy időszak, amikor évente megrendezték, de kötelezően három évente biztosan számíthattunk rá.

Aztán valami történt. 2017-ben volt utoljára, azóta semmi. Vártuk 2020-ban, de az új önkormányzat nem szervezte meg.

Most idén is várjuk, de eddig semmi hír. Helyette betették a Pünkösdi Fesztivált, ami-valljuk be- nem ugyanaz.

Nem tudom, mi az oka. Nem fontos vagy nincs rá pénz? Mit szólnának ehhez a kezdés úttörői: Geri Pista bácsi, Halasy Gábor és a többiek? A hagyomány, ha megszakad, akkor nagy az esély, hogy el is marad!

Ha mégis lesz idén Duna Menti, csak én nem tudok róla, akkor bocsi! Ti tudtok valamit?

A képen a fesztivál logója és az utolsó rendezvény plakátja látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mihangunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8618124204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fecskemadárka 2023.05.15. 09:58:16

Se eszük se pénzük hozzá. Nagyon sajnálom-

Mi Hangunk 2023.05.16. 07:56:40

Filvig Géza mindig fotózkodik. Nagyon sokszor viseli a kalocsai mintás zsebkendőt. Elméletileg támogató, de rábízza a dolgot Zsikóra. Ő pedig népzenész, tehát ő is támogató, de valahogy a dolog nem jön össze. Az nem az igazi, hogy minden fesztiválon ugyanazok az együttesek lépnek fel. Szeretjük őket, de azért ez már kicsit uncsi.
süti beállítások módosítása