Mi Hangunk

Szemét ügyeink

2023. július 12. - Mi Hangunk

news_cover_1608192232.jpgEgyre több helyről kapjuk a panaszokat, hogy Kalocsa soha nem volt ilyen elhanyagolt és koszos, mint napjainkban. Magunk is látjuk, hogy kezdünk szemétteleppé válni.

Nekünk nincs jelentős iparunk (soha nem is volt), a mi kitörési lehetőségünk a turizmus. Van egy ezer éves, jelentős történelmi múlttal rendelkező városunk, egyházi épületeink és kincseink, világszerte híres népművészetünk. Két Hungarikummal rendelkezünk.

Várnánk a turistákat, jó lenne, ha nálunk költenék el a pénzüket. Sajnos normális fürdőnk, wellness részlegünk nincs, tehát több napos itt tartózkodásban nem reménykedhetünk. Zárójelben mondom: Rendes hotelunk sincs.

Mi köze a turistáknak a szeméthez? Bizony sok! Hogyan ajánlja egyik látogató a másiknak, hogy jöjjön ebbe a kisvárosba, ha rossz tapasztalatai vannak?

Vegyük azt, hogy busszal érkezik. Kiszáll a pályaudvaron. Átjön a zebrán, mindjárt lát egy meglehetősen rozoga épületet, amely jobb időkben a Kalocsai Csárda nevet viselte, s a finom étkeket Kalocsai ruhás felszolgálók kínálták a vendégeknek. Átmegy a túloldalra, s lát ott három kör alakú lyukat töredezett deszkákkal körbevéve. Remélem nem azt gondolja, hogy ez AZ, mert még helyi specialitásnak gondolja, s kipróbálja. Az úton mindenfelé letörött ágakat lát, a három héttel ezelőtti vihar nyomait. Ha a járdán megy, erősen le kell hajolnia, mert úgy belógnak az ágak, hogy a kalapját biztosan leverik.

Meglátogathat a turista szép helyeket is. Benézhet a Főszékesegyházi Könyvtárba, a látogatóközpontba (kettőbe is). Láthat a sétálóban (ami nem igazán hosszú) 5 vagy hat bezárt üzletet, némelyik körül galambszarral.

Szóval, lenne mit mutatnunk, de nem így!

Más: Mindig a turistákról beszélünk, pedig lakik itt kb. 16 000 kalocsai polgár is, aki itt él, itt dolgozik, itt szeretné magát jól érezni. Ők a legfontosabbak. Választottak valakiket a város élére, s azt hitték, hogy jól döntöttek. Egyre többen látják, hogy sajnos nem.

Kérdezitek, hogy mi ennek az oka. Régen nem így nézett ki a településünk.

Vannak tippjeink:

  1. Nincs pénz. Van benne valami. Mindenütt kevés van, de másutt megoldják. A környező települések különbül néznek ki, mint a városunk.
  2. Nincs ember. Elmentek magasabb bérért máshová. Emlékezzetek csak! Még Török Ferenc polgármestersége idején kb. 30 embert küldtek el a kommunálistól. Akkor még rengeteg volt a közmunkás, gondolták, majd ők megoldják a feladatokat. Ma már alig vannak.
  3. Nincs ember, de nem csak azért, mert a jobb kereset reményében elmennek. Más oka is van. Nem bánnak velük emberi módon. Van két ember a cégnél, akikről még jót nem hallottam. Kiabálnak, megaláznak, ordítanak, káromkodnak velük. Emberi méltóságukban megalázzák őket.
  4. Nincs odafigyelés. Kapkodás van, meg sértődés, ha jelzünk valami hibát. Pedig ezután is szólni fogunk!

Arra kérünk benneteket, jelezzétek, ha bármi visszásságot, hibát láttok! Itt, a blogon név nélkül, egy tetszőlegesen választott álnéven is megírhatjátok a véleményeteket, tapasztalataitokat. Csupán egy e-mail cím kell hozzá, de az sem nyilvános. Sajnos ilyen világot élünk.

Bízunk benne, hogy lesz ez jobb is. Ezért küzdünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mihangunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5118165198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

putris 2023.07.12. 09:52:54

Hát, szerintem ebből a városból semmi sem lesz, ha Gézánk marad. Azt sem értem, hogy Jéri Tamás miért nem intézkedik. Állítólag már nem érdekli, Foktőn akar polgármester lenni.

Hovanyecz Kata 2023.07.12. 17:16:28

Sajnos odáig fajult az emberiség, hogy azt a gyönyörű természetet amit kaptunk sem tudjuk megbecsülni, természetesen tisztelet a kivételnek. Nem elég, hogy embertársainkat sem becsüljük meg és nem állunk ki az országunkért de még az isten adta természetet is a sárba tiporjuk. Nem hiszem el, hogy olyan nehéz egy zsebkendőt vagy csoki papírt a kihelyezett kukákba bele dobni. Sok fiatalt de közép vagy idős korosztályt is láttam már szemetet eldobni. Miért? Vajon otthon is ezt csinálja? Mért nem tudjuk legalább azt a helyet ahol élünk szebbé, tisztábbá tenni? Annyira egyszerű lenne, csak akarni kellene.

Anna8389 2023.07.12. 17:50:57

Régebben olyan szép és tiszta volt a városunk! Talán a polgármesternek (is) oda kellene figyelnie a város tisztaságára! Nem tudom, jól hallottam-e, hogy szeptember 1-től meg akarják szüntetni a közmunkát. Nem tudom, ki fogja tisztán tartani a várost, ha már most sincs embere a kommunális üzemnek. :(

Vityafacsaró 2023.07.15. 10:14:48

Valaki írta, hogy hogyan néz ki a Negyvennyolcasok tere. Ma ellenőriztem. Tényleg gazos.
Más: Amerre megyek, mindenki panaszkodik. Az árakra, a hazugságokra, a szemétre. Most slágertéma a kuka. Nem tudom, hogy mi a francot tehetünk bele, mert semmi sem jó. Csesszék meg, aki ezt kitalálta. Nincs elég bajunk, még ezzel is basztatnak bennünket.

putris 2023.07.16. 07:36:28

Azért is mennek ael a vagyontól az emberek, mert arcpirító módon beszélnek velük, megalázzák őket. Főleg a Kocka meg az Anita alázza őket útszéli módon.

városvédő01 2023.07.16. 10:25:11

@putris: Ezt én is hallottam. Jéri Tamás nem szól rájuk? Elmennek, utána meg hirdetik az állásokat? Mire jó ez?

városvédő01 2023.07.16. 10:33:46

Eddig azt gondoltam, hogy a két városi Kft közül a KIK a nagyon gáz, de most már úgy látom, hogy mindkettő az. Sajnos ennek mi isszuk meg a levét. Már csak 11 hónapot kell kibírnunk!

Vityafacsaró 2023.07.19. 07:49:08

Azt hallottam, hogy Gyöngyi hideg dinnyét és ásványvizet vitt a hőségben dolgozó városi melósoknak. Kampány ide vagy oda, jó ötlet volt.

fecskemadárka 2023.07.19. 07:51:48

Én úgy látom, hogy a DK-án kívül egyik párt sem dolgozik a városban. Lehet itt gyurcsányozni, de ők az egyedüli esély. Én úgy döntöttem, hogy belépek közéjük.

Vityafacsaró 2023.07.19. 12:23:14

Jaj! Hallottam ma valamit a városban. Állítólag a szocik is indulnak az ISZOM-mal megerősítve. Tudjátok! A részeges Szanyi. Ennyi hülyét egy rakáson. Már megint elbasszák a dolgot.

Mi Hangunk 2023.07.21. 11:21:37

@Vityafacsaró: Ezt én is hallottam. nem tudom mit akarnak. ha nem fognak össze, akkor bukta van. Nagy bukta.

putris 2023.07.22. 11:41:04

Halottátok, hogy Bagó Zoli megint elindul? 2019-ben is miatta bukott az ellenzék. Filvig tapsikolhat.

véghed 2023.07.23. 08:31:31

No, régen jártam itt. Ha elbasszátok megint a várost, mint 4 éve, akkor én el sem megyek. Az istenit neki, egyezzetek már meg!

kalocsaiviselet 2023.08.01. 10:56:14

Hiányolom: folklórfesztiválokat, mukahelyeket,az "iskolavárost",
süti beállítások módosítása